Se interzic sau nu centralele de apartament? Explicațiile lui Antal Lóránt, președintele Comisiei pentru energie din Senatul României

Se interzic sau nu centralele de apartament? Explicațiile lui Antal Lóránt, președintele Comisiei pentru energie din Senatul României
Publicat: 16/05/2024, 08:00

Antal Lóránt, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senatul României, a explicat, într-un interviu pentru Gândul, ce prevede Directiva Parlamentului European cu privire la interzicerea centralelor de apartament.

  • Se vor interzice sau nu centralele individuale?
  • Ce alternativă oferă statul?
  • Cum au procedat alte orașe din România?
  • Mai sunt eficiente panourile solare?

La toate aceste întrebări răspunde Antal Lóránt, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senatul României

Gândul: Ce prevede Directiva Parlamentului European în ceea ce privește interzicerea centralelor individuale pe gaze?

Antal Lóránt: Conform documentului adoptat, fiecare stat membru va trebui să elaboreze un plan propriu. Un plan cu măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire. Obiectivul este eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Așadar, documentul nu creează o obligație pre-formulată prin care din 2040 se vor interzice centralele pe gaz. Statele trebuie să vină cu propriul lor plan de acțiune.  Asta având în vedere orizontul acesta de 16 ani. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025.

Acest lucru înseamnă că statele nu vor putea acorda niciun fel de ajutor financiar pentru achiziția acestor centrale. Dar nu înseamnă și interzicerea acestora în 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare. Stimulente pentru sistemele de încălzire în condominiu (precum centralele pe bloc) sau pentru sistemele de încălzire hibride.  Ar vorba  fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură.

Antal Lóránt: Nu se poate preciza o dată anume de la care centralele pe bază de gaz natural sau alte produse petroliere să fie interzise

Gândul: De când s-ar putea interzice centralele de apartament?

Antal Lóránt: Decizia privind interzicerea acestor centrale revine statelor membre prin planurile pe care trebuie să le elaboreze. în România nu există deocamdată vreun plan formulat pe această temă. Așadar,  nu se poate preciza o dată anume de la care centralele pe bază de gaz natural sau alte produse petroliere să fie interzise.

Gândul: Ce prevede decizia Consiliului Local de la Cluj în ceea ce privește centralele de apartament?

Antal Lóránt: În România, doar în Cluj Napoca, printr-o hotărâre a Consiliului Local există o astfel de prevedere. Aceasta interzice montarea de centrale individuale în imobilele noi cu mai mult de șase unități locative.

Gândul: Cum se poate pune în practică această interzicere? De exemplu: nu se vor mai comercializa centrale?

Antal Lóránt: Pur teoretic, dacă luăm exemplul altor state din Europa – unde există alte condiții și deci deciziile de acolo nu ar trebui transpuse mot-a-mot în România – printre care Belgia, Germania, Franța sau Austria, printre modalitățile de instituire a unei astfel de hotărâri, putem vorbi de:

  • interzicerea treptată a centralelor individuale doar pentru imobilele noi construite după o anumită dată;
  • obligația cuplării unor astfel de sisteme convenționale cu sisteme de încălzire verzi, precum panourile solare sau pompele de căldură;
  • interzicerea racordării noilor imobile la rețeaua de gaz;
  • introducerea de limite de emisii de CO2 pentru clădiri, sau interzicerea reparării centralelor cu tehnologie veche și montarea unor centrale noi mai economice.

Antal Lóránt: Principala alternativă pe care o putem lua în considerare este utilizarea așa-numitor centrale pe bloc

Gândul: Dacă se interzic centralele, ce alternative de încălzire vom avea?

Antal Lóránt: Principala alternativă pe care o putem lua în considerare este utilizarea așa-numitor centrale pe bloc. Acestea vor utiliza în continuare gazul natural, dar care va asigura căldura și apa caldă întregului imobil de tip condominiu sau a centralelor de cvartal. Adică a centralelor de cartier, care să asigure încălzirea și apa caldă pentru sute sau câteva mii de apartamente.

Gândul: Panourile solare continuă să fie o soluție?

Antal Lóránt: Sigur că da. Printre alte alternative se numără folosirea unor tehnologii precum panourile solare. Panourile fotovoltaice pentru încălzirea prin electricitate, a pompelor de căldură. Montarea de centrale electrice, panouri radiante electrice sau boilere electrice. Utilizarea unor centrale care folosesc într-o anumită proporție și hidrogenul sau chiar și centralele care utilizează biomasă (de ex. lemne).

Antal Lóránt: În România, gazul natural ocupă un loc crucial în ceea ce privește consumul de energie al populației

Gândul: Care este importanța și rolul gazelor naturale pentru consumul casnic?

Antal Lóránt: În România, gazul natural ocupă un loc crucial în ceea ce privește consumul de energie al populației, iar odată cu finalizarea proiectului Neptun Deep și startul exploatării resurselor din Marea Neagră în 2027, țara noastră va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE. Extinderea rețelelor de transport al gazelor naturale este de asemenea o prioritate strategică a României și avem numeroase proiecte incluse în Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” privind construcția de noi rețele la nivelul întregii țări.

Decizia de a ne extinde producția și de a introduce gazele naturale în cât mai multe localități vine, de asemenea, în concordanță cu trendurile pe care le vedem la nivel global: între 2017 și 2019, producția de gaze naturale a crescut cu 8,01%, iar consumul cu 6,94%, iar după o ușoară scădere în 2020, pe fondul pandemiei Covid-19, începând cu 2021, producția și consumul au înregistrat din nou creșteri stabile, depășind nivelurile din 2019. Ceea ce ne demonstrează următorul fapt: lumea, economia și oamenii de asemenea, au nevoie de gaze naturale. Așadar toate aceste măsuri cerute prin Directiva nou adoptată trebuie stabilite luând în vedere și interesele României. Dacă vorbim de înlocuirea centralelor de apartament, trebuie să ne gândim și la ce alternative avem:

  • populația are nevoie de programe de sprijin (scutiri de taxe și impozite, Casa Verde, Casa eficientă energetic etc.) pentru montarea de noi tipuri de instalații;
  • întărirea rețelelor electrice pentru a face față nevoii de electricitate care ar fi utilizată pentru încălzire;
  • dezvoltarea tehnologiei hidrogenului, dacă este fezabilă implementarea acestuia în uz casnic.

„Europa și România au nevoie de o tranziție echilibrată”

Gândul: Cum priviți o eventuală revizuire a directivei?

Antal Lóránt: În contextul în care documentul a fost votat în martie de către PE, adoptat de către Consiliu pe 24 aprilie și publicat în Jurnalul Oficial al UE în data de 8 mai, va fi de datoria noii legislaturi europene, aleasă pe 9 iunie, să revizuiască această directivă. Nu ne opunem tranziției energetice, dar nu vom sprijini o tranziție implementată în mod grăbit sau forțat. Europa și România au nevoie de o tranziție echilibrată, parte a căreia trebuie să fie și gazele naturale.

Începând cu investirea sa, noul Parlament European va trebui să dea dovadă de chibzuință și de înțelepciune, iar definirea unor așteptări mai realiste prin regândirea planurilor Green Deal și Fit for 55 ar trebui să fie un obiectiv principal. UE trebuie, de asemenea, să înțeleagă că impunând cetățenilor și companiilor europene să suporte costurile tranziției, nu va face altceva, decât să ne slăbească economia și să înstrăineze oamenii.

Iată principalele puncte al Directivei Parlamentului European privind schimbările climatice:

  • Reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră și a consumului de energie al clădirilor din UE până în 2030 și transformarea clădirilor în clădiri neutre din punct de vedere climatic până în 2050.
  • Toate clădirile noi trebuie să fie cu emisii zero începând cu 2030, iar clădirile publice trebuie să îndeplinească această cerință până în 2028.
  • Pentru locuințe, sunt stabilite obiective specifice de reducere a consumului de energie și sunt impuse cote de renovare.
  • Reducerea emisiilor pentru clădiri cu 20-22% până-n 2035 și neutralitate până 2050.
  • Statele membre vor trebui să renoveze 16% din clădirile nerezidențiale cu cele mai slabe performanțe energetice până în 2030, respectiv 26% dintre acestea până în 2033.
  • Dacă este posibil din punct de vedere tehnic și economic, țările Uniunii ar trebui să introducă treptat utilizarea panourilor solare în clădirile publice și nerezidențiale, în funcție de dimensiunea lor, și în toate clădirile rezidențiale noi până în 2030.
  • Scutiri: Clădirile agricole și de patrimoniu pot fi scutite de la aplicarea noilor norme. Țările Uniunii pot decide să excludă și clădirile protejate pentru calitățile lor arhitectonice sau istorice speciale, clădirile utilizate temporar, precum și bisericile și lăcașurile de cult.

CITIȚI ȘI:

Facturi record pentru bucureștenii care au repartitoare. ”Pentru prima dată în istorie, foarte mulți au la întreținere peste 1.000 de lei. E anormal”

Cum și de când se pot interzice centralele de apartament? Dumitru Chisăliță, expert energie: România este de acord, dar nu se întâmplă nimic de mâine

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Inundații în Spania. Ultimele cuvinte ale unor români către fiica lor: „Sună la 112, nu...
Ginerele lui Gigi Becali și 'Distrugătorul de femei' s-au încins de la o tipă! Patroana...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
"Un deceniu de mediocritate politică și o campanie dezolantă". Crin Antonescu analizează prestația principalilor candidați...
Primele imagini din penthouse-ul în care urmează să se mute Culiță Sterp cu Daniela Iliescu
Două tinere s-au înecat pentru că au refuzat să poarte veste de salvare, ca să...
Americanii își cumpără buncăre, în așteptarea rezultatului alegerilor prezidențiale. Vânzările au explodat în ultimele luni
Ninge săptămâna viitoare în România! Pe ce dată vin ninsorile, potrivit meteorologilor Accuweather
Cum să scapi de febră în doar câteva minute. Remediul țigănesc vechi, ideal pentru a...
Trei români din Spania, Gabi, Dana și fiica lor, Alex, găsiți morți într-un garaj. În...
Ultimele cuvinte ale celor doi români luați de ape în Valencia! Cutremurător ce i-au spus...
6 români au fost găsiți în Valencia, iar alți 5 ar putea fi morți: „Nu...
TOP 5 – 'Spărgătoarele de căsnicii' din showbiz-ul românesc
Mai are dreptul polițistul să îți dea amendă, dacă refuzi să semnezi procesul verbal?
Google a primit o amendă cu 34 de zerouri, mai mare decât toţi banii din...
Ce au văzut pe cerul nopții i-a lăsat MUȚI! Creatura a apărut de nicăieri
Aparatul care se montează obligatoriu pe mașini. Registrul Auto Român (RAR) a făcut anunțul
Cele mai tari bancuri ale românilor. O selecție unică
Ce studii are Ștefăniță Ciucă, singurul fiu al lui Nicolae Ciucă. În ce domeniu lucrează
VIDEO "Doar cinci zile și-a ținut copilașul în brațe". Mort când voia să cumpere un...
VIDEO Unde a dus-o Iancu pe Denisa, după nuntă? "No, ce zici, îți place viitorul,...
Cine era Melania Trump înainte de a deveni Primă Doamnă. O poveste impresionantă despre ambiție
BANCUL ZILEI. Șeful intră furios pe ușă și îl prinde pe Bulă în flagrant, cu...
Fondatorul TikTok este cel mai bogat om din China. Ce avere are?